La Palma het laatste nieuws

 

La Palma nieuws, foto`s, reportages, blog

 

google +  facebook   twitter  You Tube  blogReisgids La Palma

Ontmanteling asfaltcentrale gestart


Na vier lange jaren van strijd vierde het platform No al Asfalto eind vorig jaar een groot feest nadat bekend was geworden dat de rechter de buurtbewoners in het gelijk hadden gesteld en de asfaltfabriek op het industrieterrein Callejon de la Gata geen toestemming kreeg om met zijn werkzaamheden te starten. Deze week begon de de definitieve ontmanteling van de asfaltfabriek in het Dal van Aridane.

De rechter stelde dat de uitstoot van verontreinigende stoffen op korte en middellange termijn negatieve gevolgen zullen hebben voor de gezondheid van de omwonende. Ondertussen wordt er op het zelfde industrieterrein gebouwd aan een tweede asfaltcentrale. Of ook deze centrale door de buurtbewoners is te stoppen is de vraag.

 
Ontmanteling van de asfaltfabriek

De tweede asfaltfabriek in aanbouwOndanks het negatieve rapport van de raad heeft de gemeente Los Llanos de Aridane niets ondernomen tegen de bouw van deze asfaltfabriek UNASPA. De passiviteit van de gemeente wordt door de UNASPA uitgelegd als een stilzwijgend goedkeuren om op korte termijn te kunnen starten met het maken van asfalt.

Ondertussen wordt er op het zelfde industrieterrein gebouwd aan een tweede asfaltcentrale. Of ook deze centrale door de buurtbewoners is te stoppen is de vraag. Ondanks het negatieve rapport van de raad heeft de gemeente Los Llanos de Aridane niets ondernomen tegen de bouw van deze asfalfabriek UNASPA. De passiviteit van de gemeente wordt door de UNASPA uitgelegd als een stilzwijgend goedkeuren om op korte termijn te kunnen starten met het maken van asfalt.

De bewoners van het buurtschap El Paraiso wacht opnieuw een lange juridische strijd.

30.04.2014 Tekst en foto: S.Wenning 

 
Dansende dwerg naar bodem van oceaan

Toestemming kunstmatig rif voor de kust

Het ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu heeft de stad Santa Cruz toestemming gegeven om het symbool van de Bajada de la Virgen, een dansende dwerg van beton, naar de bodem van de oceaan te laten zinken.
Underwater Theme Park is een project dat een kunstmatig rif moet creëren voor de kust van La Palma door middel van verschillende wrakken. Ook worden er tien betonconstructies met een hoogte van 1,60 meter op een diepte van 15 tot 35 meter diep geplaatst.
De toestemming van het ministerie voor het Submariane Park is volgens de burgemeester Guelmes goed nieuws en zal zorgen voor een extra impuls voor de duiksport op La Palma.
Bron en foto: El Apuron 28.04.2014

Opspuiten van strand Santa Cruz gestart

Voor de kust van Santa Cruz is het baggerschip Alaska gearriveerd die de komende weken meer dan 700.000 kubieke meter zal opspuiten. Het geplande kunstmatige strand zal een lengte hebben van 550 meter. De kosten voor het opspuiten van het zand worden geschat op 25 miljoen euro. Ondertussen wordt er hard gewerkt om de dijk te voltooien die de baai moet afsluiten om het wegspoelen van het zand te voorkomen.
Bron en foto: La Palma Ahora 25.04.2014
 Animatiefoto van het geplande strand in Santa Cruz
 Het terras van ijssalon FridaIJs, koffie en taarten...

Frida, nieuwe ijssalon in Los Llanos

In het gezellige winkelstraatje Calvo Sotelo in Los Llanos heeft Frida haar salon geopend voor de liefhebbers van huisgemaakt ijs, taarten en zelf gebrande koffie. De eigenaar van Frida leerde de kneepjes van het vak in Duitsland waar hij zijn opleiding tot professioneel  ijsmaker volgde.
Vanmiddag hebben we voor het eerst het ijs van Frida geproefd en ik durf nu al te beweren dat je bij Frida het lekkerste ijs van La Palma kunt gaan genieten.

Bron en foto`s: lapalma-oceaanzicht.nl 21.04.2014

Ophef overkapping schoolplein

Toeristen die naar de Plaza de Glorieta in Las Manchas komen, spreken hun afschuw uit over het enorme dak dat geplaatst is recht achter het pittoreske plein. Het dak is geplaatst over het aangrenzende schoolplein en verbreekt de magie en schoonheid van het door de kunstenaar Luis Morero ontworpen plein. 
 Luis Morero creërde met meer dan honderdduizend steentjes en een wereld aan geduld het pleintje Plaza Glorieta. Hagedissen zijn uitgegroeid tot reuzenwezens , vulkanen hebben kleur gekregen, en de omringende planten groeien door in de ronde vormen van het plein. 
Ook bewoners hebben geen goed woord over voor het monsterlijke dak dat met goedkeuring van de gemeenste Los Llanos is geplaatst. De kunstenaar Luis Morero spreekt over een aanslag op zijn werk.
Bron en foto: Elapuron 19.04.2014
 Plaza de Glorieta
 Ultramarathon Transvulcania

 

Ultramarathon Transvulcania

Op 10 mei staat La Palma in het middelpunt van iedereen met interesse in de Sky Runner World Series. Ook dit jaar zullen de beste ultramarathonlopers uit de wereld aan de start verschijnen van de ultramarathon Transvulcania. De totale afstand van de Transvulcania is 83,3 kilometer. Tijdens deze tocht wordt er in totaal 4415 meter gestegen en 4110 meter gedaald. De snelste loper heeft minder dan 7 uur nodig om de deze helse tocht te volbrengen.De ultramarathon start om 6 uur in de ochtend bij de vuurtoren in het zuiden van La Palma. Het parcours volgt de wandelroute de GR-131 over de zuidelijke vulkanen tot op de hoogste top van het eiland de Roque de los Muchachos waarna het daalt tot aan de kust in Tazacorte en daarna nog eenmaal stijgt tot in Los Llanos waar de finish is. 
Bron en foto: lapalma-oceaanzicht.nl 14.04.2014

Gouden medaille voor Palmese wijn

Afgelopen vrijdag zijn de prijswinnaars bekend geworden van het prestigieuze internationale wijnconcours Vinos Challenge du Vin in Bourg, Frankrijk. Het wijnhuis Bodegas Vega Norte behaalde maar liefst 9 medailles.
Tijdens de 37 ste editie werden 5000 verschillende wijnen gepresenteerd uit 30 verschillende landen. De eerste prijs werd behaald met de witte wijn Vega Norte Albillo Criollo 2013. Vega Norte Rosado 2013 behaalde de zilveren medaille.
Bron en foto: El Apurón 10.04.2014
Vega Norte, wijn van La Palma
Muziek op de Palze de España in Los llanos. Foto: La Palma ahora

Muziek in Los Llanos

Zaterdag 5 april vinden er vijf concerten plaats in Los Llanos. Hiermee wordt het achtjarige bestaan van ´Contigo Almediodia' (muziek met jou rond de middag) gevierd.
De grote publiekstrekker is de groep ´Ni 1 pelo de tonto' die om 13.00 uur zal spelen op de Plaza de España.
Bron en foto: La Palma ahora, 4.04.2014

Toegang tot de Cancelita verbeterd

De toegang tot La Cancelita is verbeterd. De Cancelita bevindt zich in het gebied Lomo de Los Caballos en beidt een prachtig uitzicht in de Caldera en op de omringende bergen. Het uitzichtpunt is vanuit Los llanos eenvoudig te bereiken.
Het pad is met behulp van het Plan de Empleo Juvenil, dat bedoeld is om jongeren aan het werk te helpen schoongemaakt. De gemeente El Paso verstrekte de benodigde matrialen en een graafmachine. 
Het Plan de Empleo Juvenil staat 98 jongeren in staat om gedurende 6 maanden werkervaring op te doen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Bron en foto: La Palma hoy, 3.04.2014

Cancelita
De Teneguia vulkaan in het zuiden van La Palma (foto Hegeman)

Man valt van de Vulkaan Teneguia

Een Duitse wandelaar van 68 jaar is deze middag door een val van de vulkaan Teneguia in Fuencaliente licht gewond geraakt aan zijn been. De man kwam door zijn val terecht buiten het wandelpad op de steile, ontoegankelijke flank van de vulkaan. De brandweer werd ingeschakeld om de man uit zijn benarde situatie te bevrijden.
Bron: La Palma hoy, 3.04.2014


Recicling van olie en frituurvet

Deze week start in Santa Cruz de La Palma het gratis ophalen van gebruikte plantaardige olie. In de Palmese hoofdstad zijn om deze reden 25 oranje containers geplaatst. Het bedrijf Remo Solar is verantwoordelijk voor de ophaal en verwerking van de olie. De olie wordt verwerkt tot biodiesel en zeep.
Bron: La Palma hoy, 3.04.2014 Foto: Oceaanzicht


La Palma met Oceaanzicht

 

 

 
 
Desktop version