El Tablado, authentiek dorpje in het noorden van La Palma 

 

Omgeven door een onbedorven landschap bewegen de oudjes van het dorp zich in hetzelfde ritme en met dezelfde vanzelfsprekendheid als waarmee iedere ochtend de zon opkomt en in de avond weer achter de horizon verdwijnt.

De oudjes van El Tablado zijn vriendelijk en maken graag een praatje met de bezoekers van hun dorp. Ze krijgen regelmatig te horen hoe mooi het dorp is waar ze wonen, maar zullen dat nooit beamen. ‘Vroeger was Tablado mooi’, zullen ze eensgezind antwoorden. ‘Toen waren de akkers goed verzorgd, en de huizen netjes onderhouden.’ Het dorp kende minstens 300 bewoners, en het dorpsleven was levendig. In de ogen van de oudjes van El Tablado ligt het dorp er verwaarloosd bij. Huizen staan leeg en zijn vervallen en de akkers ooit vol met fruitbomen en groenten, zijn overwoekerd door onkruid. 


Met het vertrekken van de bewoners naar die andere wereld, zoals ze hier de dood noemen, sterft ook langzaam het dorp. Het is wellicht om deze reden dat de oudjes van El Tablado uitkijken en openstaan voor nieuw leven.

El Tablado, gelegen op een smalle strook land tussen twee diepe kloven

Zelfs de buitenlanders die van ver komen worden met open armen ontvangen. Het enige minpunt van deze nieuwe bewoners is dat ze de taal van deze oudjes niet spreken.  Het is de taal van het leven in een dorp ver weg van de bewoonde wereld, waar de verschillende families elkaar al generaties lang kenden, waar buren elkaar hielpen op de akkers en de oudjes vanaf kinds af aan de zware akkers bewerkten.

De oudjes kunnen je vertellen hoe ze als kind tot soms driemaal daags met een tros bananen op de rug het smalle pad afliepen naar de kust. Het is een leven met de seizoenen waar de wetten van de natuur en het overleven op dit kleine stukje aarde van generatie op generatie zijn doorgegeven. Dan kun je als nieuwe bewoner van ver gekomen, nog zo goed Spaans spreken, je bent en zult een buitenstaander blijven.
 

Fragment uit de reisgids: De verborgen schatten van La Palma.

El Tablado, dorpje in het noorden van La Palma

 

El Tablado
El Tablado
Veel huizen staan leeg in El Tablado
El Tablado

El Tablado, authentiek dorpje in het noorden van La Palma

Het wandelpad de Gr-130 gaat door het dorp Tablado
Barranco los Hombres
 

 La Palma met Oceaanzicht

La Palma Oceaanzicht

Calle Taburiente 6
38750 El Paso, La Palma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
La Palma
La Palma Vakantiehuizen
Stel een vraag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desktop version