Vissen op La Palma

De kans dat je mij zal aantreffen met een hengel in de hand is uiterst klein. Met een gemiddelde van nog geen één keer in de drie jaar krijg ik het op de heupen en wordt er visvoer ingeslagen en de hengel gereed gemaakt.

 

 

 

Vis op de barbecue

 
 
Fantaserend over een grote vangst en een barbecue in de avond, daal ik met mijn zoon af naar de kust waar we enthousiast onze dobbers in het water werpen. 


Soms vangen we met veel geluk wel eens een dorada of een ander visje waarvan we de naam niet kennen. Bijna altijd is de vangst nihil en heb ik het brood dat als lokaas diende, uit verveling maar zelf opgegeten. 


Wij zijn beginnende amateurs en zullen waarschijnlijk nooit verder komen dan deze status. Om je toch waardevolle informatie te kunnen geven over het vissen op La Palma ben ik te rade gegaan bij een ervaringsdeskundige.
 Vissersboten voor de kust van La Palma. Foto: Wim del Arte.
 Visjes in de haven van Tazacorte (foto: Wim del Arte) Een toerist die tijdens zijn vakantie een beetje vist wordt vergeven, dat hij niet in het bezit is van de juiste visvergunning. Maak niet de fout om je hengel uit te werpen in het reservaat Reserva Marina dat gelegen is tussen El Remo en El Faro, de boetes zijn hoog!

La Palma is een steil eiland en het gaat rondom vrij snel naar een diepte van meer dan 3 km. Er zijn vrijwel geen riffen die de vis vasthouden. La Palma moet het hebben van de hoeveelheid aasvis rond het eiland waardoor de migrerende grote rovers hier blijven hangen. 

Pas op! Als je vanaf de rotsen vist wees dan wel heel voorzichtig. Uit het niets komt er af en toe een golf die groter is dan de rest en meters hoger tegen de rotsen aankruipt. Je zult niet de eerste zijn die...
Vanaf eind augustus kunnen de grote gepen bij het eiland arriveren.  Op een aantal plaatsen rond het eiland blijven dan kleinere scholen geep tot in maart hangen. Maar de piekmaanden zijn normaal gesproken september, oktober en november. De gepen worden op hun beurt weer belaagd door amberjack en wahoo. 

Vanaf het strand kunnen soms kleine haaitjes gevangen worden tot een lengte van maximaal een meter. Deze rond het eiland geboren puppy’s zwemmen vaak in kleine groepjes van dezelfde leeftijd. 

Verder zijn er vanaf het strand vooral wat zeebrasemachtige en kleine zeebaars te vangen.
 Vissen vanuit een bootje op la Palma (foto: Wim del Arte)
Voor de kantvisserij wordt een lange 60-grams spinhengel geadviseerd en een lange matchhengel. Met deze twee stokken kun je alle kanten op. Aas is te verkrijgen in de supermarkt. Pota, chipirones en ongekookte camerones (garnalen). Hiermee kun je tal van snapper, grouper en makreelachtigen vangen vanaf de rotsen. Vanaf eind augustus kunnen de grote gepen bij het eiland arriveren. Informatie vissen: R.Flohil. 
 Vissen op La Palma. 
 Pay.off huizen.oranje

Laatst bijgewerkt op maandag 09 juni 2014 12:14

Hits: 4804

Wandelen op La Palma

Het merendeel van de paden waarover je straks op La Palma zal wandelen zijn al eeuwenlang in gebruik. Totdat de auto  in de jaren zestig zijn intrede deed op het eiland waren deze wandelpaden de enige verbindingswegen tussen de verschillende dorpen. Om van het noorden van het eiland naar de hoofdstad Santa Cruz te lopen was een reis van twee dagen die door de komst van de auto werd verkort tot twee uur. 
 
 

Walhalla voor wandelaars

 

De wandelpaden raakten in vergetelheid en werden overgroeid door planten, een aantal paden verdween onder het asfalt. De oude Palmeros keken vreemd op toen in de jaren zestig de eerste toeristen opnieuw de vergeten wandelpaden weer bewandelden, maar nu voor hun plezier. In de jaren daarna werd door de eilandregering veel geld geïnvesteerd in het herstellen en markeren van vergeten wandelpaden.
Gemarkeerd wandelpad door het laurierbos
Wandelwijzer Llano del Jable, de vulkanen De totale lengte aan gemarkeerde wandelpaden op La Palma is meer dan 1000 kilometer. Om uit dit enorme aanbod aan wandelpaden een keuze te maken is niet gemakkelijk. Daarbij is het moeilijk om de zwaarte van de wandelingen in te schatten en gaan de gemarkeerde wandelpaden altijd van A naar B.  Om onze gasten te helpen bij het plannen van de te maken wandelingen hebben we de reisgids uitgegeven. Deze reisgids sturen we je gratis thuis wanneer je ook de auto via Oceaanzicht organiseert.


Bij iedere wandeling geeft de reisgids informatie over het gebied, de zwaarte, de tijdsduur, het aantal meters dat er moet worden gestegen en gedaald. Aan de hand van al deze gegevens is het eenvoudig om de  wandeling te kiezen die het beste past bij je niveau. Maak elke dag een wandeling in een ander gebied en ontdek het afwisselende landschap van La Palma.

Wandelen aan de kust
Wandelpaden naar de kust gaan bijna altijd over de smalle heuvelruggen die gelegen zijn tussen diepe kloven. Het heeft iets magisch om na de inspanning van een stoffige daling de Atlantische Oceaan te bereiken. Het helderblauwe water heeft een enorme aantrekkingskracht om er een verfrissende duik in te nemen. 


Wandelingen akkers en dorpen
De 160 kilometer lange en eeuwen oude camino real GR-130 (koningspad) gaat het gehele eiland rond en verbindt alle dorpen met elkaar. Om te voet van dorp naar dorp zo comfortabel mogelijk te kunnen reizen is getracht om zoveel mogelijk hoogteverschillen te voorkomen. Dit is redelijk gelukt, behalve in het noorden waar loodrechte kloven de aanleg van een horizontaal voetpad onmogelijk maakte.

Stenenman
Wandelwijzer Lomada Grande in Las Tricias

Wandelen in het laurierbos
Daar waar de houthakkers maar moeizaam konden komen, bevinden zich de best bewaarde laurierbossen. Een wandeling in het laurierbos is om deze reden maar zelden een gemakkelijke wandeling. In de reisgids staan enkele toegankelijke laurierboswandelingen beschreven. 


Wandelen in het pijnbos
In het pijnbos ruikt het aangenaam naar dennenbosshampoo, maar de donkere tinten en het ontbreken van vrolijk gekleurde bloemen en zingende vogels stemt melancholisch. Het donkere woud met eeuwenoude reuzen heeft daarentegen ook iets mysterieus en intrigerends. De stilte is er vaak totaal.

Wandelen op de hoogste toppen 
Aan de ene kant van het wandelpad bevindt zich de enorme krater van de Caldera en aan de andere kant de steile bergkam van het noorden. 

Wandelen in de Caldera de Taburiente
In de door vulkaantoppen omsloten krater dringt de buitenwereld niet binnen. Omgeven door de loodrecht omhoog rijzende vulkaanwand daalt een uitstekend wandelpad door een zoet geurend pijnbos naar het hart van de krater. 

Vulkaanwandeling over de Cumbre Nueva
De ervaren wandelaar gaat voor de grote vulkaanroute. Alleen wanneer de wolken als natte flarden mist over de toppen van de bergrug jagen, wijken ze uit naar de kleine vulkaanroute in het zuiden van la Palma.
Meer dan 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden
Wandelknooppunt Wandelen op La Palma met een gids
De Nederlands sprekende gids geeft tijdens de wandeling uitleg en informatie over o.a. het gebied, de vegetatie, de geologie enz, enz. De gids zorgt voor vervoer waardoor ook een aantal wandelingen van A naar B gewandeld kunnen worden. Wandelen met een gids wordt op La Palma door enkele wandelorganisaties aangeboden waarvan Natour Trekking de bekendste is. 

Wandelen op La Palma met gps
Met een gps in de hand kun je niet verdwalen en weet je altijd op hoeveel afstand de dichtstbijzijnde bar zich bevindt. 
Onderhoudend voor kinderen is het geocaching waarbij met een gps wordt gespeurd naar een schat, die caches worden genoemd. Op La Palma zijn een groot aantal van deze caches verborgen. Surf voor meer informatie over geocaching naar de website www.geocaching.nl.

Wandelen op La Palma, enkele tips
Gebruik de kofferbak van de auto als garderobekast en vul het voor vertrek met kleding voor alle weertypes.
Terwijl de zon in het westen schijnt kan het guur en koud zijn op de hoogste top en kan het miezeren in de bergen in het noordoosten. 
Vergeet niet om zwemkleding mee te nemen voor een spontane duik in de oceaan. 
Start niet te overmoedig en begin de vakantie met een lichte of middelzware wandeling.
 
 

 

  • Blijf op de paden.
  • Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Draag schoenen met een goed profiel.
  • Neem geen onnodige risico’s.
  • Draag een hoed.
  • Bescherm de huid met een zonnebrandcrème.
  • Bel in geval van nood met nummer 112.
 
 
Wandelkaart La Palma
Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in praktisch alle boekhandels en krantenwinkels op La Palma. 
De meest gedetailleerde wandelkaart is de Freytag en Berndt wandelkaart (1.30.000). Deze overzichtelijke wandelkaart kan ook via Oceaanzicht worden besteld.
Wandelen op La Palma, meer dan 1000 kilometer gemarkeerde wandelpaden

Wandelen op La Palma, waar breng ik de nacht door?

 La Palma, vakantiehuizen, villa`s met zwembad, appartementen, huisjes en huizen.
 
In een vakantiehuis van Oceaanzicht ben je thuis op La Palma.
Dat dikke boek waar je eindelijk aan wilt gaan beginnen lees je met zicht op de oceaan in een adem uit. Wanneer de rust je te veel wordt, trek je de wandelschoenen aan en ga je op pad. Of daal af naar de kust voor een duik in de oceaan.
 La Palma rondreis Het maken van de rondreis is onderhoudend en laat je kennis maken met de verste uithoeken van het eiland. Je overnacht in verschillende accommodaties in verschillende streken waardoor je veel zal gaan zien en ontdekken. Lekker actief in een prachtige omgeving ben je tijdens de vakantie voor even helemaal weg van alles. Je bent zelf de baas over de invulling van de rondreis en als je een dag op het strand wil blijven is er niemand die je daar van weerhoudt.
Take nothing but photographs, leave nothing but footprints!
 

Laatst bijgewerkt op donderdag 18 september 2014 11:00

Hits: 23295

Parapenten op La Palma

La Palma biedt ideale omstandigheden voor het beoefenen van parapenten. Het gehele jaar door kan er worden gevlogen. De beste periode voor een aangename vlucht zonder al teveel turbulentie is van september tot mei.
 

Zweven als een vogel

 
 
Er is een levendige parapent-scene in en rond Puerto Naos. De beste manier om je te laten informeren doe je door een parapenter aan te spreken op de boulevard.
Javier is de grote man om te vriend te houden. Hij is de eigenaar van de Take-off boven Puerto Naos en regelt het transport en de vergunningen. De naam van zijn website is Palmaclub.

Zweven als een vogel boven Puerto Naos, La Palma.
Duo-sprong in Puerto Naos. Instructeurs komen en gaan met de snelheid van de wind waardoor ik op dit moment niet op de hoogte ben met wie je de komende periode een duo-sprong zou kunnen maken. Of stel je in contact met Luk Van Sand van Cool Vision. Hij heeft meerdere malen op La Palma gevlogen en kan je mogelijk meer informatie geven. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op La Palma organiseer je een duo-sprong zelf  door in contact te treden met de parapenters op de boulevard van Puerto Naos. Zij hebben de meest actuele informatie over de weersomstandigheden en kunnen je informeren over de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat de prijs van een sprong de honderd euro overstijgt.
Uiteraard kunnen we niet aansprakelijk worden gesteld voor als de landing iets minder zacht uitvalt. 

We wensen je een aangename vlucht en een veilige landing!
Parapenten op La Palma. Regel een duo-sprong op de boulevard van Puerto Naos.
La Palma, vakantiehuizen met Oceaanzicht Foto 1 en 2: Katia Swillo

Laatst bijgewerkt op maandag 09 juni 2014 12:17

Hits: 9704

Wandelen naar Cascada de Colores in de Caldera de Taburiente.

 

De Cascada de Colores bevindt zich op La Palma in het hart van de erosiekrater Caldera de Taburiente en is alleen te voet te bereiken, een wandeling van ongeveer 5 uur.

De gekleurde waterval heeft zijn kleur te danken aan het hoge ijzergehalte van het water. De El Pais heeft de Cascada de Colores uitgeroepen tot een van de tien mooiste watervallen in Spanje.

In de winter stroomt er veel water door de kloof. Om natte voeten te voorkomen kan er gewandeld worden over de wandelpaden die links en rechts van de kloof verder gaan in de richting van de Cascada de Colores.

Rij met de auto de krater binnen vanaf Los Llanos en parkeer de auto op de parkeerplaats Las Hoyas.

 

Wandeling A: Wandel vanaf de parkeerplaats stroomopwaarts. In de zomer stroomt er maar weinig water door de kloof. Met stenen uit de rivierbedding zijn er hier en daar door wandelaars dammetjes gebouw waarachter poeltjes zijn ontstaan voor een bescheiden bad.
Na ongeveer 2½ uur wandelen wordt de gekleurde waterval Cascada de Colores bereikt. Een fikse wandeling van ongeveer 5 uur heen en terug.
 
 
Wandeling B: Neem vanaf de parkeerplaats een taxi naar Los Brecitos en volg het wandelpad Pr LP 13. Na ongeveer 4 uur wandelen wordt de rivierbedding van de Barranco Angustias bereikt. Sla links af en wandel 20 minuten stroomopwaarts om de Cascada de Colores te bereiken. 
Keer om en vervolg de wandeling door de kloof naar de parkeerplaats Las Hoyas. Een wandeling van ongeveer 16 kilometer.
Opweg naar de kleruen waterval

 Wandeling naar de Cascada de Colores

 Wandeling in de Caldera de Taburiente door de kloof Angustias

 Volg de oranje beek
Oranje
Cascada de Colores
 De Cascada de Colores
 Groen van de mossen
Cascada de Colores, de kleuren waterval in de Caldera op La Palma
Take nothing but photographs, leave nothing but footprints!
 
 
 
 
La Palma met Oceaanzicht
 Kaartje Cascada de Colores
 
 

Laatst bijgewerkt op woensdag 29 oktober 2014 10:19

Hits: 3629

Paardrijden op La Palma, op de rug van een paard naar de rand van de krater

Paardrijden wordt op La Palma door meerdere kleinschalige maneges aangeboden. Het aanbod is echter bijna altijd gericht op vaste groepen in de middaguren. Er zijn maar weinig maneges gelegen aan de ruiterpaden en het organiseren van een rit voor iemand die niet bekend is op La Palma is lastig. 

 


Zachtaardige IJslandse paarden

 

 

We hadden al wel eens gehoord over een enthousiaste Zweedse met zachtmoedige paarden in de omgeving van Tijarafe, maar ons pad had zich nog nooit gekruist. De ontmoeting met Maria-Louisa is het goede nieuws voor iedereen die wil gaan paardrijden op La Palma.

De ogen van Maria-Louisa beginnen te twinkelen zodra ze begint te praten over haar paarden. Ze gaat zo liefdevol en vertrouwd met haar paarden om dat het me moeite kostte om toe te geven dat ik paarden eng vind, een fobie die ik waarschijnlijk heb opgelopen toen ik als 7 jarige tijdens mijn eerste schoolreisje naar Ponypark Slagharen van een steigerende pony ben gevallen. Deze angst voor paarden was ik kwijt bij het zien van deze zachtmoedige IJslandse paarden. Mijn eerste tocht  heb ik inmiddels achter de rug. 

Na een korte uitleg over hoe je een paard kunt sturen en remmen gingen we van start. Omdat het voor mij de eerste keer was mocht ik op het kleinste paardje.

Paardrijden op La Palma met Maria-Louisa
 
Het pad vanaf de manege gaat steil omhoog en komt uit op een horizontaal stuk weg waar de groep paarden een stuk in galop gingen. Via een bergpad, waar ik mijn paard aan de teugels nam, kwamen we aan op de rand van de krater. Op deze prachtige plek hielden we stil voor een pauze en een eenvoudige picknick met wortels uit de tuin van Maria-Louisa en chocola uit de buurtsuper. Op de weg terug zat ik ontspannen op mijn paard en voelde ik me voor even een cowboy op La Palma.
 
Paardrijden op La Palma voor beginners, gevorderden en kinderen.


Paardrijtochten in de bosrijke omgeving van Tijarafe, een echte aanrader!

Geschikt voor: beginners, gevorderden, kinderen, gehandicapten, en voor mensen zoals ik met angst voor paarden.1 uur: € 28
2 uur: € 45 inclusief een kleine picknick.
3 uur: € 60 inclusief een kleine picknick.
4 uur: € 75 inclusief een kleine picknick.


Stuur voor vertrek een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
of naar Maria-Louisa Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (engels).

 
Het landschap gezien vanaf de rug van een paard. Paardrijden in de buurt van Torre el Time, Tijarafe. Paardrijden voor iedereen op La Palma.

Paardrijden op La Palma op IJslandse paarden.

La Palma, vakantiehuizen Gasten van Oceaanzicht ontvangen bij aankomst op La Palma extra informatie over bijzondere ontmoetingen en activiteiten. Boek ook de auto via Oceaanzicht en ontvang de reisgids gratis thuis gestuurd.

Laatst bijgewerkt op maandag 09 juni 2014 12:16

Hits: 10815

Desktop version