La Palma, informatie over het wonderlijke Canarische eiland!

 

La Palma is een eiland met grote contrasten en tegenstellingen. De reis van de kust naar de hoogste top gaat door vijf verschillende klimaatzones. Terwijl in het noordoosten de berghellingen worden bevochtigd door de passaatwolken schijnt in het westen de zon. Diepe kloven doorkruisen het weelderige noorden, het zuiden is vulkanisch.


Door het hart van de erosiekrater Caldera de Taburiente stroomt een heldere beek in de richting van de oceaan. Het klaterende witte goud bevloeit de vruchtbare plantages aan de kust. De bananenteelt die werk en voorspoed brengt maakt, in combinatie met het milde klimaat, van de Palmeros een zachtaardig en tevreden volk.

En boven dit alles uit strekt de Roque de los Muchachos (2421 meter) zich uit alsof het de hemel probeert te raken. La Palma zal je blijven verwonderen.

La Palma, het zonnige westen
Drakenbloedbomen in las Tricias Van de Cumbrecita naar de top van de Pico Bejenado. Groene laurierbossen in het noorden van La Palma. Vulkanen in het zuiden van La Palma.

 


La Palma, algemene informatie

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Archipel. De hoofdstad van La Palma is Santa Cruz de La Palma. Het eiland telt ongeveer 90.000 inwoners.

La Palma is 42 kilometer lang en 24 kilometer breed. De Roque de Los Muchachos, de hoogste top van het eiland is 2421 meter hoog. La Palma is het steilste eiland ter wereld.
De Atlantische oceaan rond La Palma is 4 kilometer diep. Het totale oppervlak van het eiland dat boven de zeespiegel uitkomt, is slechts 10 % van het totale volume. Op La Palma woon je dus echt op de top van een vulkaan.
Kaart van de Canarische eilanden.
La Palma kent een subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur gemeten aan de kust is in de zomer 27 graden. In de winter schommelt het kwik rond de 20 graden. De temperatuur van het zeewater daalt in februari tot 19 graden en stijgt in de zomer tot 24 graden.

Twee derde van de totale oppervlakte van La Palma is begroeid met bos waarvan een derde de status heeft van beschermd natuurgebied. Vanwege het afwisselende landschap in combinatie met de landelijke rust is La Palma een geliefde vakantiebestemming voor natuurliefhebbers.
Wolkenwaterval over de Cumbre

Vakantie op La Palma


De overweldigende natuur en de zonnige stranden maken La Palma tot een ideale bestemming voor een actieve vakantie met de mogelijkheid om onbekommerd lui te kunnen zijn.

Op La Palma komt geen massatoerisme voor. Er zijn geen pretparken en het eiland kent geen swingend uitgangsleven. Je doet boodschappen in winkels waar ook de Palmeros boodschappen doen en je zal op de stranden en in de restaurants ook Palmeros treffen. Je zal kennis maken met het ´echte` La Palma.

Specifiek voor La Palma zijn de vele casitas (landhuisjes) die voor de verhuur worden aangeboden. In je gehuurde vakantiehuis met je eigen privé tuin en een veranda met zicht op de Atlantische Oceaan kun je tijdens de vakantie ervaren hoe het is om voor even een eilandbewoner onder de eilandbewoners te zijn. Het leven is heerlijk!
Eilandbewoner onder de eilandbewoners

palma.vakantiehuis.zwembadpalma.rondreis.accommodatiespalma.reisgids.oceaanzicht.nlpalma.contact.bus

 

Het weer op La Palma


La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Het eiland kent een subtropisch klimaat en ligt op dezelfde breedtegraad als Koeweit, Florida en de Westelijke Sahara.

Vanaf de kust tot een hoogte van 200 meter blijft de temperatuur, met kleine variaties, het hele jaar gelijk en zakt zelfs in de koudste maanden zelden tot onder de 20 graden. Bij iedere 150 meter stijging daalt de gemiddelde temperatuur met ongeveer 1 graad.

In de winter kan er sneeuw liggen op de hoogste top de Roquede Los Muchachos, terwijl je op het strand kunt genieten van een zomerse dag.

In het oosten valt de meeste neerslag van de gehele Canarische Archipel, het dorpje Tazacorte daarentegen heeft de meeste uren zon van Europa. Al deze tegenstellingen en contrasten maken La Palma een interessant eiland om te bezoeken.

Informatie over het weer en het  klimaat op het Canarische eiland La Palma
Gemiddelde temperatuur en neerslag op La Palma
 

Palmeros, de bewoners van La Palma
 

De inwoners van La Palma worden Palmeros genoemd. De meeste Palmeros zijn werkzaam in de landbouw. Palmeros spreken maar zelden een tweede taal en zullen niet snel de eerste stap zetten om contact met je te zoeken. Dit is niet uit desinteresse maar eerder uit een soort verlegenheid. Het spreken van een paar woorden Spaans doet wonderen om een Palmero helemaal voor je te winnen.

De Palmero is rooms-katholiek maar ook op La Palma wordt de mis op zondag slecht bezocht. Veel liever dan een bezoek aan de kerk gaat de Palmero op zondag met een zo groot mogelijk aantal familieleden naar een Bourgondisch grillrestaurant.

Volgens een psychologisch onderzoek zouden de Palmeros de volgende eigenschappen bezitten. De Palmero is gevoelig, punctueel en heeft humor. Palmeros ontspannen graag met anderen en zijn dan helemaal gelukkig. Palmeros komen origineel uit de hoek, zijn melancholiek van aard met een lichte neiging tot overmatige angst voor ziektes.
Tijdens een processie dragen de bewoners traditionele kleren.

Bewoonster in El Tablado.

Alvaro is de eigenaar van Casa Victoria.

Marianella slacht een geit.

De sigaren worden vers gedraaid.

 

Hoogtepunten van La Palma...

 
 • De Caldera de Taburiente: een enorme kraters.
 • Cumbre Vieja, een uniek vulkanisch landschap in het zuiden van La Palma.
 • Het ruige noorden van La Palma, authentieke dorpjes en diepe kloven.
 • San Andres, een van de oudste dorpjes van La Palma.
 • Playa Nogales, verlaten strand met een onstuimige zee.
 • Los Tilos en La Zarza, mysterieuze laurierbos.
 • Roque de Los Muchachos, de hoogste top, spectaculair uitzicht.
 • Santa Cruz en Los Llanos: gezellige stadjes.
 • Tazacorte, met de boot op zoek naar dolfijnen.
 • Las Tricias, pittoreske boerenstreek met drakenbloedbomen.
 • Stranden in het zonnige westen van La Palma.
 • Lekker eten aan de kust in een chirinquito.
 • Bezoek aan de markt van Argual
 • Verblijf in een casita met zicht over de oceaan, onze specialiteit!
La Palma, kaartje gedownload van wikipedia

De stranden op La Palma


De stranden op La Palma behoren volgens de kenners niet tot de beste stranden van de wereld, maar de sfeer is er uiterst gemoedelijk en de zon schijnt er evenveel als op alle andere Canarische eilanden. Over het strand van Tazacorte wordt zelfs beweerd dat nergens anders in Europa de zon zoveel schijnt als hier.

Op de stranden van Tazacorte, Puerto Naos, Charco Verde en Los Cancajos wappert de blauwe vlag die alleen gehesen mag worden wanneer er aan strenge regels wordt voldaan, zoals schoon en veilig zwemwater, de aanwezigheid van douches en toiletten en een EHBO-post.
La Palma telt meer dan vijftien stranden en baaitjes waarvan een aantal alleen te voet kan worden bereikt. Fajana en Charco Azul zijn natuurlijke zwembekkens in het noorden van het eiland.
Puerto Naos, tegen het vallen van de avond.

Dromen op La Palma


Wanneer het werk ongemerkt weer eens een te grote plaats in mijn leven dreigt te nemen, droom ik voor even weg naar het rustgevende dorpje El Tablado in het noorden van La Palma waar ik een Grand Café wil gaan openen.

Het huis ruikt naar groentetaart, soep en cappuccino. Door de openstaande deuren waait een aangenaam briesje vanuit zee. En veel meer dan dit is er niet. Mijn droomhuis aan het einde van de wereld.
Je bent gewaarschuwd: voordat je er zelf erg in hebt begin je met dromen, hetzelfde is ook ons meer dan dertien jaar geleden op La Palma overkomen!

Lees meer over El Tablado
Het gedroomde Grancafé in het noorden van La Palma.

Meer informatie over La Palma...

La Palma, creatiefFoto`s van La PalmaLa Palma, huur een autoLa palma, actief, wandelen, mountainbiken, duiken, vissen

     
Op de achtergrondfoto is La Palma te zien vanaf El Hierro.

La Palma Oceaanzicht

Calle Taburiente 6
38750 El Paso, La Palma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
La Palma
La Palma Vakantiehuizen
Stel een vraag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desktop version