Wandelen op La Palma

Het merendeel van de paden waarover je straks op La Palma zal wandelen zijn al eeuwenlang in gebruik. Totdat de auto  in de jaren zestig zijn intrede deed op het eiland waren deze wandelpaden de enige verbindingswegen tussen de verschillende dorpen. Om van het noorden van het eiland naar de hoofdstad Santa Cruz te lopen was een reis van twee dagen die door de komst van de auto werd verkort tot twee uur. 
 
 

Walhalla voor wandelaars

 

De wandelpaden raakten in vergetelheid en werden overgroeid door planten, een aantal paden verdween onder het asfalt. De oude Palmeros keken vreemd op toen in de jaren zestig de eerste toeristen opnieuw de vergeten wandelpaden weer bewandelden, maar nu voor hun plezier. In de jaren daarna werd door de eilandregering veel geld geïnvesteerd in het herstellen en markeren van vergeten wandelpaden.
Gemarkeerd wandelpad door het laurierbos
Wandelwijzer Llano del Jable, de vulkanen De totale lengte aan gemarkeerde wandelpaden op La Palma is meer dan 1000 kilometer. Om uit dit enorme aanbod aan wandelpaden een keuze te maken is niet gemakkelijk. Daarbij is het moeilijk om de zwaarte van de wandelingen in te schatten en gaan de gemarkeerde wandelpaden altijd van A naar B.  Om onze gasten te helpen bij het plannen van de te maken wandelingen hebben we de reisgids uitgegeven. Deze reisgids sturen we je gratis thuis wanneer je ook de auto via Oceaanzicht organiseert.


Bij iedere wandeling geeft de reisgids informatie over het gebied, de zwaarte, de tijdsduur, het aantal meters dat er moet worden gestegen en gedaald. Aan de hand van al deze gegevens is het eenvoudig om de  wandeling te kiezen die het beste past bij je niveau. Maak elke dag een wandeling in een ander gebied en ontdek het afwisselende landschap van La Palma.

Wandelen aan de kust
Wandelpaden naar de kust gaan bijna altijd over de smalle heuvelruggen die gelegen zijn tussen diepe kloven. Het heeft iets magisch om na de inspanning van een stoffige daling de Atlantische Oceaan te bereiken. Het helderblauwe water heeft een enorme aantrekkingskracht om er een verfrissende duik in te nemen. 


Wandelingen akkers en dorpen
De 160 kilometer lange en eeuwen oude camino real GR-130 (koningspad) gaat het gehele eiland rond en verbindt alle dorpen met elkaar. Om te voet van dorp naar dorp zo comfortabel mogelijk te kunnen reizen is getracht om zoveel mogelijk hoogteverschillen te voorkomen. Dit is redelijk gelukt, behalve in het noorden waar loodrechte kloven de aanleg van een horizontaal voetpad onmogelijk maakte.

Stenenman
Wandelwijzer Lomada Grande in Las Tricias

Wandelen in het laurierbos
Daar waar de houthakkers maar moeizaam konden komen, bevinden zich de best bewaarde laurierbossen. Een wandeling in het laurierbos is om deze reden maar zelden een gemakkelijke wandeling. In de reisgids staan enkele toegankelijke laurierboswandelingen beschreven. 


Wandelen in het pijnbos
In het pijnbos ruikt het aangenaam naar dennenbosshampoo, maar de donkere tinten en het ontbreken van vrolijk gekleurde bloemen en zingende vogels stemt melancholisch. Het donkere woud met eeuwenoude reuzen heeft daarentegen ook iets mysterieus en intrigerends. De stilte is er vaak totaal.

Wandelen op de hoogste toppen 
Aan de ene kant van het wandelpad bevindt zich de enorme krater van de Caldera en aan de andere kant de steile bergkam van het noorden. 

Wandelen in de Caldera de Taburiente
In de door vulkaantoppen omsloten krater dringt de buitenwereld niet binnen. Omgeven door de loodrecht omhoog rijzende vulkaanwand daalt een uitstekend wandelpad door een zoet geurend pijnbos naar het hart van de krater. 

Vulkaanwandeling over de Cumbre Nueva
De ervaren wandelaar gaat voor de grote vulkaanroute. Alleen wanneer de wolken als natte flarden mist over de toppen van de bergrug jagen, wijken ze uit naar de kleine vulkaanroute in het zuiden van la Palma.
Meer dan 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden
Wandelknooppunt Wandelen op La Palma met een gids
De Nederlands sprekende gids geeft tijdens de wandeling uitleg en informatie over o.a. het gebied, de vegetatie, de geologie enz, enz. De gids zorgt voor vervoer waardoor ook een aantal wandelingen van A naar B gewandeld kunnen worden. Wandelen met een gids wordt op La Palma door enkele wandelorganisaties aangeboden waarvan Natour Trekking de bekendste is. 

Wandelen op La Palma met gps
Met een gps in de hand kun je niet verdwalen en weet je altijd op hoeveel afstand de dichtstbijzijnde bar zich bevindt. 
Onderhoudend voor kinderen is het geocaching waarbij met een gps wordt gespeurd naar een schat, die caches worden genoemd. Op La Palma zijn een groot aantal van deze caches verborgen. Surf voor meer informatie over geocaching naar de website www.geocaching.nl.

Wandelen op La Palma, enkele tips
Gebruik de kofferbak van de auto als garderobekast en vul het voor vertrek met kleding voor alle weertypes.
Terwijl de zon in het westen schijnt kan het guur en koud zijn op de hoogste top en kan het miezeren in de bergen in het noordoosten. 
Vergeet niet om zwemkleding mee te nemen voor een spontane duik in de oceaan. 
Start niet te overmoedig en begin de vakantie met een lichte of middelzware wandeling.
 
 

 

  • Blijf op de paden.
  • Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Draag schoenen met een goed profiel.
  • Neem geen onnodige risico’s.
  • Draag een hoed.
  • Bescherm de huid met een zonnebrandcrème.
  • Bel in geval van nood met nummer 112.
 
 
Wandelkaart La Palma
Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in praktisch alle boekhandels en krantenwinkels op La Palma. 
De meest gedetailleerde wandelkaart is de Freytag en Berndt wandelkaart (1.30.000). Deze overzichtelijke wandelkaart kan ook via Oceaanzicht worden besteld.
Wandelen op La Palma, meer dan 1000 kilometer gemarkeerde wandelpaden

Wandelen op La Palma, waar breng ik de nacht door?

 La Palma, vakantiehuizen, villa`s met zwembad, appartementen, huisjes en huizen.
 
In een vakantiehuis van Oceaanzicht ben je thuis op La Palma.
Dat dikke boek waar je eindelijk aan wilt gaan beginnen lees je met zicht op de oceaan in een adem uit. Wanneer de rust je te veel wordt, trek je de wandelschoenen aan en ga je op pad. Of daal af naar de kust voor een duik in de oceaan.
 La Palma rondreis Het maken van de rondreis is onderhoudend en laat je kennis maken met de verste uithoeken van het eiland. Je overnacht in verschillende accommodaties in verschillende streken waardoor je veel zal gaan zien en ontdekken. Lekker actief in een prachtige omgeving ben je tijdens de vakantie voor even helemaal weg van alles. Je bent zelf de baas over de invulling van de rondreis en als je een dag op het strand wil blijven is er niemand die je daar van weerhoudt.
Take nothing but photographs, leave nothing but footprints!

La Palma Oceaanzicht

Calle Taburiente 6
38750 El Paso, La Palma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
La Palma
La Palma Vakantiehuizen
Stel een vraag
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desktop version